Handige tools

Handige tools

Net als bij iedere medewerker, is het belangrijk dat iemand zich goed thuis voelt binnen een organisatie. Duidelijkheid over werkzaamheden en verwachtingen helpen hier natuurlijk bij. Wordt een kandidaat ondersteund door een jobcoach, dan kun je als werkgever natuurlijk ook een beroep doen op zijn/haar kennis en kunde!

Takenlijsten
Om structuur aan te brengen in de dagelijkse taken, zijn er takenlijsten. Wat moet er gedaan worden? Door wie? En op welk moment? Met een takenlijst zorg je dat de werknemer zelfstandig kan werken en dat voor iedereen duidelijk is waar de nieuwe medewerker verantwoordelijk voor is.
Balanskaart
Ook is het goed om duidelijke afspraken te maken over momenten waarop het misschien minder goed loopt. Is er iets niet in orde? Verwacht je als werkgever meer of iets anders dan er op dit moment gedaan wordt? Als een soort persoonlijke gebruiksaanwijzing, zowel op de leuke, maar ook op de mindere momenten!
Stille-urenlijst
Binnen veel organisaties zijn er piek- en dalmomenten. Wat doe je met deze minder drukke momenten? Welke activiteiten zijn niet tijdgebonden en kunnen voor werknemers worden opgepakt? Deze werkzaamheden worden samengebracht in het "stille urenlijstje".
Dagplan
Een makkelijk handvat voor de werknemer zelf: wat wil ik deze dag gedaan krijgen? Door de werknemer zelf na te laten denken over deze doelstellingen, zorg je ervoor dat hij/zij er zelf achter staat. In minder dan 5 minuten per dag weet de werknemer wat hem/haar te doen staat!
Ontwikkelplan
In samenwerking is het belangrijk om zo nu en dan terug te blikken en te kijken wat er goed ging en wat minder goed. Naast deze evaluatie, is het zowel voor werkgever als voor de werknemer belangrijk om het te hebben over persoonlijke ontwikkeling. Het opstellen van een ontwikkelplan draagt hier aan bij.
Participatiematrix
Om de ontwikkelmogelijkheden goed bij te houden is er de participatiematrix. Hierin leg je vast welke vakinhoudelijke vaardigheden (opleidingen) en welke werknemersvaardigheden aanwezig zijn en wat er nog ontwikkeld moet worden. Zo weten zowel kandidaten als werkgevers waar ze staan!

Meer handige hulpmiddelen staan beschreven op www.participatiehulp.nl. (Mede mogelijk gemaakt door Enspiratie)