Nieuwe vorm van solliciteren op Werken&Jij

Nieuwe vorm van solliciteren op Werken&Jij

Videosollicitatie

Ooit gedacht om een videosollicitatie op te sturen naar een toekomstige werkgever aanvullend op een sollicitatiebrief? Het komt steeds vaker voor! Deze nieuwe manier van solliciteren wordt steeds hipper. Het is tegenwoordig niet meer moeilijk om een video te maken en op het internet te verspreiden dus waarom niet in een sollicitatie?

Wat houdt een videosollicitatie precies in?

Er zijn twee vormen van videosollicitatie. Een bedrijf kan op hun website om een video sollicitatie vragen, dit houdt in dat jij als kandidaat door middel van een video-interview jezelf presenteert aan je toekomstige werkgever. Over het algemeen begint een interview met het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen verschijnen dan onderin beeld. Vaak krijg je na het beantwoorden van de vragen de mogelijkheid om iets over jezelf te vertellen. De tweede vorm van videosollicitatie komt vanuit de sollicitant/kandidaat zelf. De kandidaat voegt, ongeacht gevraagd door werkgever, zelf een videosollicitatie toe. Hier presenteer jij jezelf als kandidaat. Let op dat niet alle werkgevers hier gecharmeerd van zijn. Voordat je een film maakt is het verstandig om te kijken of het past binnen de bedrijfscultuur van het bedrijf.

Zelf een video maken

Een video maken is tegenwoordig niet meer moeilijk. Je kunt via een webcam of zelfs met je telefoon makkelijk een video maken. Als je een video wilt gaan maken zorg dan dat het er professioneel uit ziet. Hieronder een aantal tips om een videosollicitatie een professionele uitstraling te geven.

  • Kleed je professioneel en straal enthousiasme uit
  • Bereid je goed voor en praat vooral rustig
  • Zorg voor een rustige achtergrond, geen beweging en geen geluiden
  • Houd het kort en krachtig en vertel een gestructureerd verhaal
  • Zorg dat je met hoofd en schouders in beeld bent
  • De video mag maximaal 2 minuten duren
  • Een filmpje kan een prima aanvulling zijn op een sollicitatiebrief
  • Houd je telefoon/camera niet op portret maar op landscape
  • Zorg voor een goede geluidsopname en zet het beeld op ooghoogte

Op Werken&Jij kan je als kandidaat ook een videosollicitatie uploaden. Zorg dat de video op Youtube staat en voeg de link aan je profiel toe. Op deze manier heb ook jij een nieuwe vorm van solliciteren!

Voor nog meer tips?! Zie deze video

bron: www.werkenenjij.nl

gepubliceerd op: 09-12-2015