Tips voor een Elevator pitch

Tips voor een Elevator pitch

Een Elevator Pitch is een korte maar krachtige presentatie over jezelf. Dit kan van pas komen bij een sollicitatie. De naam Elevator Pitch is ontstaan in Amerika. Het opvallende aan een Elevator Pitch is dat je in de korte tijd dat je in de lift staat moet kunnen vertellen wie je bent en wat je doet. Voordat de liftdeuren openen (30 – 60 seconden) moet het verhaal af zijn en de kernboodschap duidelijk. 

Tijdens elke sollicitatie maar ook in het dagelijks leven kan je gevraagd worden om iets over jezelf te vertellen. Het is niet gemakkelijk om dan een samenhangend verhaal te vertellen. Wat vertel je dan aan diegene die de vraag stelt? De inhoud van een pitch hangt af van de situatie. De structuur kan wel hetzelfde blijven. In een pitch begin je met je naam, leeftijd en wat je aan opleiding hebt gevolgd. Daarna geef je een paar karaktereigenschappen daarmee beschrijf je wat jij te bieden hebt. Vervolgens geef je aan wat jij voor de organisatie kan betekenen en waar je naar op zoek bent.

5 tips voor je Elevator Pitch 

1) Schrijf je verhaal uit op papier. Zoals je dat gedaan hebt voor je profiel op Werken&Jij

2) Oefen je Elevator Pitch hardop zodat je jezelf hoort praten.

3) Vraag je jobcoach of ouders/verzorgers om naar jouw Elevator Pitch te kijken. Misschien hebben zij nog tips voor je.

4) Soms kan het handig zijn op de Elevator Pitch af te stemmen op de functie waarop je solliciteert. Zie het voorbeeld.

5) Eindig je Elevator Pitch met een vraag. Op deze manier zorg je dat jouw verhaal niet stopt, maar je geeft je gesprekspartner de kans om in te haken.

Voorbeeld van een Elevator Pitch

Mijn naam is Laura Janssen en ik ben 24 jaar oud. Je kan mij het beste omschrijven als enthousiast en klantvriendelijk. Verder ben ik een harde werker. Na mijn opleiding als Horeca assistent ben ik aan de slag gegaan bij Restaurant ‘Het Witte Paard’. Daar heb ik 3 jaar gewerkt. Ik heb ervaring opgedaan in de spoelkeuken en het assisteren van de kok. Bij deze baan zat erg veel variatie in de werkzaamheden, wat ik erg prettig vind. Zou u mij kunnen vertellen hoe een typische werkdag eruit ziet in deze functie?

bron: www.werken&jij.nl

gepubliceerd op: 25-11-2015