10 tips voor een goed CV

10 tips voor een goed CV

Tip 1. Wat is een CV?

Het Curriculum Vitae is een overzicht van de kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je studie en werk. Hij is bedoeld voor bedrijven zodat zij snel kunnen beoordelen of jij een waardevolle toevoeging bent voor het bedrijf, en daarmee dus of jij een interessante kandidaat bent.

Tip 2. Hoe ziet een CV eruit?

Je begint altijd met het noemen van je persoonlijke gegevens (naam, adres en woonplaats) en een korte beschrijving over jezelf. Daarna vermeld je je werkervaring en gevolgde opleidingen/cursussen. Voor de werkgever is de meest recente ervaring het meest relevant. Begin dus met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.

Tip 3. Schrijf in de Ik-vorm

Op een CV vertel je iets over jezelf. Houd het dan persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon zoals: ‘Lisa is zeer creatief, zij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben creatief en toon initiatief!

Tip 4. Eerst werkervaring of opleiding?

Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies in je CV. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt belangrijker dan je opleiding.

Tip 5. Plaats een foto op je CV

Het is niet verplicht, maar het kan een leuke toevoeging zijn aan je CV. Het maakt je CV persoonlijker en de werkgever krijgt een gezicht bij de sollicitant. Voeg bij voorkeur een portretfoto toe.

Tip 6. Geef aan waar je goed in bent

Jouw (oude) functietitels zeggen niet genoeg over welke vaardigheden jij in die baan hebt gebruikt. Naast het benoemen van je functietitel, het bedrijf en je successen in de functie is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie waar ook je vaardigheden duidelijk naar voren komen.

Tip 7. Wees eerlijk

Liegen in je cv is zowel tijdverspilling voor jezelf als voor je mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen 'gaten' in je cv te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als je betrapt wordt, krijgt je de baan zeker niet. Of als je hem al hebt, kun je hem verliezen.

Tip 8. Referenties

Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je CV. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die liever niet jouw referent wil zijn.

Tip 9. Lengte

Er is geen ideale lengte voor een CV. Het is belangrijk dat het jou goed uit de verf laat komen. Een vijf pagina lang CV zal waarschijnlijk niet helemaal gelezen worden tijdens de eerste selectie. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden.

Tip 10. Laat je cv nalezen

Iedereen maakt wel eens een type- of spelfout, maar in je CV staat het bijzonder slordig en het is voor veel bedrijven een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je CV altijd door iemand anders nalezen.

gepubliceerd op: 08-10-2015