11 tips voor je sollicitatiebrief

11 tips voor je sollicitatiebrief

1. De lengte voor een sollicitatiebrief mag drie tot vijf alinea’s bevatten. Maak hem niet langer. Drie tot vijf alinea’s is een perfecte lengte om de aandacht te houden van de werkgever.

2. Gebruik geen chattaal of afkortingen in een brief. Dat wordt als slordig ervaren. Schrijf dus ‘Met betrekking tot, in plaats van de afkorting m.b.t.!  

3. Enthousiasme - Maak duidelijk waarom jij zo graag op deze vacature solliciteert. Het bedrijf moet zich bijzonder voelen.

4. Laat zien dat je geschikt bent - Bedenk dat de lezer van je brief jou nog helemaal niet kent. Leg uit waar je kwaliteiten liggen in relatie tot de functie.

5. Gebruik witregels – Bij een online sollicitatie is het gangbaar om je alinea’s te scheiden door een lege regel: een witregel. Dat leest een stuk prettiger.

6. Uitnodigende afsluiting – Het is gebruikelijk om in de laatste zin aan te geven dat je uitkijkt om kennis te maken met het bedrijf.

7. Gebruik veel korte zinnen - Lange zinnen lezen over het algemeen moeilijker. Probeer af te wisselen in de lengte van zinnen.

8. Gebruik geen ‘deftige’ woorden! - Natuurlijk schrijf je iets formeler, maar probeer hele dure woorden te vermijden.

9. Spreek de lezer altijd aan met ‘u’. Spreek iemand alleen met 'je' en 'ji'j aan als de werkgever dat aangeeft. 

10. Print je brief – Het is verstandig om je sollicitatiebrief een keertje te printen voordat je hem verstuurt. Op papier zie je sneller een typefout dan op een beeldscherm.

11. Laat je brief controleren - Een typefoutje is snel gemaakt. Laat je brief daarom altijd aan iemand anders lezen. Daarmee kun je meteen controleren of de boodschap duidelijk overkomt.

bron: http://www.monsterboard.nl/

gepubliceerd op: 27-01-2016