Social media en solliciteren

Social media en solliciteren

Social media zijn met name leuk om op de hoogte te blijven van je familie, vrienden en collega’s. Toch kan je het ook voor andere doeleinden inzetten. De laatste jaren blijken social media ook een uitstekend medium te zijn om een baan te vinden. De keerzijde van deze openheid op internet is dat ook werkgevers social media gebruiken om hun sollicitanten na te trekken.

Het is daarom goed om te weten hoe werkgevers sociale media gebruiken en wat voor invloed zij hebben op jouw zoektocht naar een (nieuwe) baan. Werkgevers gebruiken met name Linkedin, Twitter en Facebook, om te communiceren met hun toekomstige werknemers.

Twitter en solliciteren

Veel bedrijven zetten hun vacatures online en delen het via Twitter. Zo ook Werken&Jij. Wanneer je dit account volgt dan zie je in één opslag om wat voor vacature het gaat. Ben je geïnteresseerd? dan bevat de vacature-tweet vrijwel altijd een link naar de complete vacature. 

Facebook en solliciteren

Waarschijnlijk gebruik je Facebook vooral om op de hoogte te blijven van wat je vrienden aan het doen zijn, naar welk feestje je dit weekend moet gaan of wanneer je collega’s jarig zijn. Facebook wordt steeds vaker zakelijk ingezet door bedrijven om in contact te komen met hun klanten. Op Facebook kun je deze bedrijven zoals Werken&Jij ook volgen. Hier vind je vacatures, maar ook nog veel meer waar je iets aan kan hebben in de zoektocht naar een baan. Maar Facebook wordt ook regelmatig door potentiële werkgevers gebruikt om hun sollicitanten na te trekken, houdt hier dan ook rekening mee bij het plaatsen van een profielfoto maar ook bij je andere foto’s en updates.

LinkedIn en solliciteren

LinkedIn is een (gratis) online netwerk gericht op het zakelijke niveau. Daarin verschilt het van andere vriendennetwerken als Facebook. Op LinkedIn maak je een profiel aan en zet je bijvoorbeeld een openbaar Curriculum Vitae neer. Je kan vervolgens bekende uitnodigen om een connectie te maken en misschien kunnen zij jou helpen aan een baan. Verder zijn bedrijven ook actief op LinkedIn en zetten zij regelmatig functies op het netwerk.

Volg jij Werken&Jij al op Social Media?

Twitter

Facebook

gepubliceerd op: 13-01-2016